diumenge, 14 de juny del 2009

Castell de Balsareny

El castell de Balsareny

El castell de Balsareny,està ubicat dalt d'un turó, sobre el poble de Balsareny, és una fortificació ja datada el 923 i es bon exemple de fortalesa d'estil gòtic civil català. Ha estat vinculat de sempre al llinatge dels Balsareny i es troba en un excel·lent estat de conservació.
Enfilat en un turó de 420 m a la vora dreta del riu Llobregat, avui és ben visible des de l'Eix del Llobregat, des d'on el castell destaca amb els seus marlets airosos. La vista sobre el riu i el poble de Balsareny és excel·lent. També es poden veure les torres de Castellnou i Castelladrall.
La construcció actual força ben conservada té elements dels segles XIV i XV i es va refer al XIX.
Al costat mateix del castell es troba la capella romànica del segle XII, amb modificacions posteriors, de la Mare de Déu del Castell.
Arran de la rebelió del godo Aissó, els anys 826 i 827, tot el Bages va quedar despoblat fins que Guifré el Pilós el va repoblar els anys 877 al 883, construint esglésies, monestirs i rebastint castells vora el Llobregat, des de Balsareny fins Manresa.
En els segles X i XI, una família que duia el cognom de Balsareny es va instal·lar i va ajudar a la reconquesta de la terra que era en mans dels sarraïns. El primer personatge que apareix amb aquest nom és un vicari comtal, Guifred de Balsareny. El seu fill Guillem substituí el cèlebre abat Oliba com a bisbe de Vic, i la seva néta Guisla es casà amb el comte de Barcelona Berenguer Ramon I.
Des de finals del segle XI fins el XIII era regit pels senyors de Manresa, després va passar a Guifré Guitart i el 1102 al seu fill Bernat Ramon i Pere Bernat de Manresa.
El següent senyor va ser Ramón de Peguera, que el va comprar a Mateu de Balsareny l'any 1281. El seu besnét homònim (mort l'any 1388), que fou conseller de Pere III el Cerimoniós i majordom de la reina Elionor de Sicília, va fer reconstruir el castell donant-li la forma i estructura que avui coneixem. En aquest castell es va allotjar el rei Joan I, que va elogiar la qualitat dels seus vins que van ser presentats per a l'ocasió al rei.
L'any 1339, el rei Pere III el Cerimoniós concedeix a la ciutat de Manresa la construcció d'una sèquia que començava sota el Castell de Balsareny. L'any 1392, el fill del rei sojorna tres dies allí, que llavors era propietat d'Andreu de Peguera.
La família Peguera va continuar al Castell fins el 1497. El segle XVI els propietaris són els Oliver fins els inicis del segle XVII quan el bandolerisme s'apropia de la zona. El Castell va ser un refugi clau pels bandolers.
Dels Oliver als Corbera, però per poc temps ja que va passar als De Martín a finals del segle XIX. Amb el cassament dels descendents va passar als marquesos d'Alòs i De Martín, actuals propietaris.
La família propietària actual, els marquesos d'Alòs, hi mantingueren la seva residència fins a l'any 1976.
Es un dels pocs castells regulars i homogenis de la Catalunya central. De forma pentagonal, conserva l'edifici central majoritàriament del segle XIV però amb vestigis de l'època romànica, com la resta de filades de pedra de la part septentrional i l'estructura del pati. Té dues plantes. La inferior està estructurada al llarg d'un pati, quasi rectangular, envoltat d'una galeria amb diverses cambres destinades als servidors i guardians, el celler (on encara hi ha una tina), les quadres i la masmorra. A la superior s'hi accedeix per una escalinata que porta a altres dependències: cambres, cuina i salons. Totes les cambres d'aquesta planta són cobertes per un sostre de bigues. Al cim hi ha els merlets, amb una espitllera al mig, característics dels darrers segles medievals.
Cal destacar-ne, sobretot, la canalització d'aigua per dues canonades de pedra des de les teulades que conflueixen en una gran cisterna, amb un brocal, al subsòl del pati.
Durant el segle XIX, es va envoltar amb una muralla exterior i dues torres on es guardava l'artilleria.






La cisterna que hi ha al subsòl tè la boca situada al centre del pati interior i recull l'aigua de la pluja per mitjà de dos pilars de pedra foradats que baixen directament de la teulada i que aqui podem veure'n un entre el fotògraf i el pou.





Esglèsia romànica de Santa Maria del Castell
Interior Santa Maria del Castell


Escut d'armes dels Alòs. Vegem l'ala i el òs al cuadrant superior esquerra.

El Castell a Youtube

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada